TIETOA EKOPULLON JÄSENYYDESTÄ


Ekopulloyhdistys ry (Ekopullo) hallinnoi uudelleentäytettävien pantillisten juomapakkausten järjestelmää, johon kuluu erilaisia primääri-, sekundääri- ja tertiääripakkauksia (kuljetusyksiköitä).

Ekopulloyhdistys kehittää ja edistää yhteistyössä jäsentensä ja sidosryhmiensä kanssa järjestelmään kuuluvien yksiköiden käyttöä sekä kierrättää käytöstä poistettavien yksiköiden materiaalit. Nämä toimenpiteet vähentävät materiaalien aiheuttamaa pakkausjätteiden määrää kaatopaikoilla ja ympäristössä.

Ekopullon toiminnan kustannukset katetaan jäseniltä perittäviltä liittymis- ja jäsenmaksuilla. Yhdistys on yleishyödyllinen eikä tavoittele voittoa.


Jäseneksi liittyminen

Ekopulloyhdistys ry:n jäseneksi voivat hakea kaikki koti- ja ulkomaiset yritykset, jotka harjoittavat Suomessa juomien pakkaus- tai jakelutoimintaa.

Tutustu ensin Ekopullon hinnastoliitteeseen sekä täytä sen jälkeen Ekopullon jäsenhakemuslomake.

Palauta jäsenhakemuslomake allekirjoitettuna, hakemuksen Liite 1 (arviot päällystekäytöstä) sekä yrityksen kaupparekisteriote Ekopulloyhdistys ry:lle. Ekopulloon liittymistä ja jäsenmaksuja koskevissa tiedusteluissa ota yhteyttä [email protected] tai p. 09 868 9860.

Maksut ja vakuudet

Jäsenvakuustaulukko

Jäsenhakemuslomake

Ekopulloyhdistyksen hallitus hyväksyy uudet jäsenet kirjallisen hakemuksen ja sen liitteiden perusteella. Ekopullo ilmoittaa hakijalle hallituksen jäsenpäätöksen.

Jäsenyyspäätöksen jälkeen hakija

  • allekirjoittaa Ekopullon hallinnointisopimuksen

  • suorittaa yhdistyksen liittymismaksun

  • toimittaa Ekopullon jäsenvakuuden

Näiden toimenpiteiden jälkeen Jäsen voi aloittaa hakemuksessa määrittelemiensä yksiköiden käytön. Jäsenen on noudatettava toiminnassaan Ekopulloyhdistys ry:n sääntöjä sekä hallinnointisääntöjä. 


Nykyiset jäsenet

Ote tuottajarekisteristä 19.5.2020

Ekopulloyhdistys ry:n jäsenrekisteri 1.3.2024


Yhtenäiset pullot ja kuljetusyksiköt

Yhtenäiset yksiköt vähentävät merkittävästi tarvittavan kannan määrää ja siten niiden käyttö ja kierto tehostuu toimitusketjussa. Tämän lisäksi yhtenäiset yksiköt vähentävät merkittävästi tyhjien yksiköiden lajittelutarvetta ja välikäsittelyä. Ekopullon hallitus hyväksyy järjestelmän käyttöön Ekopullon jäsenyrityksen ehdottamat pullot ja kuljetusyksiköt, joita käyttää useampi kuin yksi Ekopullon jäsen. Järjestelmään hyväksytyt yksiköt säilyvät Ekopullon hallinnoinnissa niin kauan kuin yksikin jäsen niitä käyttää. Ekopullon jäsenet voivat valita käyttöönsä yhden tai useamman järjestelmään kuuluvista yksiköistä.


Uudelleenkäyttö ja kierrätys

Kuljetusyksiköt valmistetaan kestävistä raaka-aineista, jotka takaavat niille pitkän käyttöiän. Käytössä vaurioituneet kuljetusyksiköt voidaan useimmiten kunnostaa ja saattaa vielä takaisin käyttöön. Kuljetusyksiköiden käytön loputtua niiden materiaalit ovat vielä korkealaatuista kierrätysraaka-ainetta.

Lasipullot

Kierrosta palautuneet lasipullot pestään ja tarkastetaan. Lasipulloista irrotetut metallikorkit toimitetaan metallinkierrätykseen ja paperi-etiketit hyödynnetään energiana. Vaurioituneet lasipullot poistetaan koneellisen tarkastuksen perusteella ja toimitetaan kierrätykseen. Kierrätyslaitoksen murskauksen ja värilajittelun lopputuloksena lasipulloista saadaan erittäin puhdasta ja korkealaatuista kierrätysraaka-ainetta esimerkiksi uusien lasipullojen valmistukseen.

Muovikorit, -kennolevyt ja minidollyt

Uudelleenkäytettävät juomakorit, kennolevyt ja minidollyt on valmistettu kierrätys-HDPE- tai PP-muovista ruiskupuristamalla ja ne kestävät normaalissa käytössä 10-20 vuotta. Vaurioituneet muoviset kuljetusyksiköt poistetaan käytöstä pesun jälkeisen tarkastuksen yhteydessä. Yksiköiden materiaali on erinomaista kierrätysraaka-ainetta, josta voidaan valmistaa uusia kuljetusyksiköitä tai muita muovituotteita.

Metallidollyt

Metallidollyt ovat käytössä pitkäikäisiä. Kierrossa vaurioituneet juomadollyt voidaan useimmiten kunnostaa ja palauttaa takaisin käyttöön. Käytöstä poistettujen juomadollyjen metallirunko on erinomaista kierrätysraaka-ainetta ja niiden pyörät voidaan käyttää varaosina.

Puiset PAN-lavat

Ekopullon järjestelmän PAN-lavat on valmistettu laadukkaista raaka-aineista ja ne ovat osoittautuneet standardilavoja kestävämmiksi. PAN-lavat täyttävät juomateollisuuden asettamat tuotanto-, varastoautomaatio- ja työturvallisuusvaatimukset. PAN-lavat tarkastetaan jokaisella käyttökerralla. Vaurioituneet lavat voidaan useimmiten kunnostaa varaosien avulla ja palauttaa takaisin käyttöön. Kunnostus pidentää niiden käyttöikää merkittävästi.

Kaavio: Pullojen ja kuljetusyksiköiden uudelleenkäyttö, kunnostus ja kierrätys


Pullojen ja kuljetusyksiköiden pantit

Ekopullon jäsenten käytössä on ruskea 0,33-litran uudelleentäytettävä lasipullo, PET- tai lasipulloille sekä alumiinitölkeille soveltuvia kennolevyjä ja eri kokoisia dollyja sekä PAN-kuormalavoja.

Ekopullon pullojen ja kuljetusyksiköiden panttiarvot sekä GTIN-numerot:

Pullojen sekä kuljetusyksiköiden pantit ja lavoitukset

Ainoastaan Ekopullon jäsenet ovat oikeutettuja käyttämään järjestelmään kuuluvia pulloja ja kuljetusyksiköitä. Kaikki muu käyttö on kiellettyä. Järjestelmän ulkopuolisille toimijoille joutuneet Ekopullon yksiköt on palautettava viipymättä Ekopullon jäsenyrityksille. Tarvittaessa lisätietoja [email protected] tai p. 09 868 9860.